Iosif (Neatu) Florentina:

Activitatea de cercetare in domeniul catalizei heterogene a fost intensa si mai ales valorificata. Titlul tezei sale de doctorat este "REACȚII SELECTIVE DE HIDROGENARE DE LEGĂTURI C=C ȘI FORMARE DE LEGĂTURI C-C PE CATALIZATORI NANOSTRUCTURAȚI". Preocuparile sale de-a lungul elaborarii lucrarii de licenta, disertatie si doctorat au constat in: hidrogenarea in faza lichida a citronelalului pe catalizatori de tipul Ir suportati pe zeolit beta si hidrogenarea de compusi ,-nesaturati pe catalizatori de aur; hidrogenarea in faza lichida a derivatilor dehidroaminaocizi; reactii de formare de legaturi C-C si anume, aditia de acizi borici la alchine si compusi ,-nesaturati in prezenta de catalizatori de rodiu, reactii Heck in conditii heterogene, cicloizomerizari cu formare de lactone in conditii omogene, reactii efectuate in lichide ionice; sinteze totale de liganzi asimetrici de tipul BINAP solubili in apa. Experienta sa in prepararea catalizatorilor este deasemenea vasta: sinteze de catalizatori de tipul metal suportati pe zeolit beta prin impregnare, catalizatori pe baza de aur, complecsi de tipul metal-ligand suportati pe hidrotalciti sau zeoliti beta prin schimb ionic. Caracterizare: XRD si tehncii spectroscopice.

Toate aceste cunostiinte au fost acumulate in urma a 5 burse de cercetare si doua scoli de vara castigate pe tema "Green Chemistry" ce reprezinta una din preocuparile principale ale doctorandei.

Pe langa abilitatile sale in ceea ce priveste sintezele fine in faza lichida pe catalizatori heterogeni, doctoranda prezinta si abilitati reale de management al proiectelor, castigand pana la ora actuala doua contracte CNCSIS TD ca director de proiect.

  1. CNCSIS TD pe perioada 2004-2006, "CLUSTERI DE RODIU IMOBILIZATI PENTRU SINTEZA AMINOACIZILOR", buget alocat 38760 lei
  2. CNCSIS TD/2007, "ARILAREA CETONELOR ,-NESATURATE SI ALCHINELOR CATALIZATA DE Rh-TPPTS AND Rh-TPPTC IMMOBILIZATI PE HIDROTALCITI", buget alocat 50000 lei.

Activitate sa de pana acum a fost valorificata prin publicarea de articole si prezentarea de lucrari la conferinte nationale si internationale. Atasez lista de lucrari publicate, relevante pentru tema propusa:

  1. Florentina Iosif, Simona Coman, Vasile Pârvulescu, Paul Grange, Stéphanie Delsarte, Dirk De Vos and Pierre Jacobs, "Ir-Beta zeolite as a heterogeneous catalyst for the one-pot transformation of citronellal to menthol", Chem. Commun., 2004, 1292.
  2. F. Iosif, S. Coman, "One step synthesis of menthol from citronellal on Ir-beta catalysts", Prog. Catal., 2004, Vol. 13, 53.
  3. K. Kranjc, M. Kocevar, F. Iosif, S.M. Coman, V.I. Parvulescu, E. Genin, V. Michelet, J.-P. Genêt, "Efficient and green access to functionalized and highly constrained heteropolycyclic derivatives via a microwave accelerated Diels-Alder cycloaddition and hetereogeneous hydrogenation sequence", submitted "Synlett." 2006, No. 7, 1075.
  4. F. Iosif, V. Parvulescu, M. E. Pérez-Berna, R. J. Ruano-Casero,V. Rives, K. Kranjc, S. Polanc, M. Kocevar, E. Genin, J.-P. Genêt and V.Michelet "Heterogeneous hydrogenation of bicyclo[2.2.2]octenes on Rh/TPPTS/LDH catalysts", J. Mol. Catal., 2007, in press.
  5. F. Iosif, L. Ji, R. Richards, J.P.-Genet, V. Parvulescu, V. Michelet, "Heterogeneous Gold Catalysts for the Efficient Access to Functionalized Lactones", Adv. Synth. Catal., 2007, submitted.

Deasemenea a castigat premiul intai la sesiunea de postere a Scolii de vara "9th Post-Graduated Summer School On Green Chemistry, Lecce-Otranto, 26 septembrie-11 octombrie 2006" si mentiune la Sesiunea de Comunicari Stiintifice Studentesti in Facultatii de Chimie, sectiunea doctoranzi, mai 2006.

Considerand cele descrise mai sus, si mai ales experienta castigata in timpul burselor de cercetare pe tema "sinteza de liganzi asimetrici" si reactii de sinteze fine prin reducerea numarului de etape de la doua la una singura (in cazul obtinerii mentolului) rolul doctorandei Iosif Florentina in acest proiect va fi unul cheie. Doctoranda va fi implicata in prima parte a proiectului, in sinteza de liganzi asimetrici, iar in a doua parte in prepararea de catalizatori bifunctionali eficienti pentru reducerea numarului de etape. Ponderea pe care o va avea in cadrul proectului va fi de 50%.

Inapoi