Acad. Marius Andruh - Spectacolul Chimiei la Conferințele Teatrului Național

 

           

 

 

 

  Chimia pe scena Naționalului? „Grea misie!” – și-au spus probabil scepticii înainte de conferință. Pe 18 martie, la Sala Atelier, Marius Andruh, academician, profesor universitar la Facultatea de Chimie a Universității din București și cercetător cu recunoaștere internațională, a demonstrat că se poate, trecând cu eleganță ștacheta înaltă a evenimentelor culturale care se desfășoară pe prima scenă a țării.

            Surprinzând printr-o prezență scenică deosebită, cum remarca Ion Caramitru, a reușit să transpună o conferință academică într-o poveste frumoasă, cu mesaj generos pentru toți spectatorii. A fost regizor, unic interpret, autor al scenariului, al conceptului video și al selecției muzicale, al decorurilorcostumelor și machiajului „personajelor” („ca la teatru”, vorba doamnei Ilinca Tomoroveanu).

Într-un registru în același timp științific și artistic, serios și jucăuș, impetuos și sensibil, Marius Andruh a proiectat chimia în raport cu artele, în raport cu istoria, în raport cu lumea. Adică, Spectacolul Chimiei.

Ioan Crăciun

 

Notă: Inițiate în interbelic, Conferințele Teatrului Național au fost reluate în 2006 la Sala Atelier.