Prof. Emerit Dr. Emilian ANGELESCU

1934-2019

 

In Memoriam Prof. Emerit Dr. Emilian ANGELESCU

Cadrele didactice din Facultatea de Chimie a Universității din București, anunță cu regret trecerea în neființă a Profesorului Emerit Emilian Angelescu, personalitate marcantă, care a
contribuit la dezvoltarea învățământului superior românesc de chimie și la cercetarea în domeniul tehnologiei chimice și catalizei.

Născut la 20 octombrie 1934 în Ploiești, Prof. Emerit Dr. Emilian Angelescu a absolvit Facultatea de Chimie, Universitatea din București, în anul 1957, specializarea – Chimie organică. După absolvire rămâne ca Asistent Universitar în cadrul Facutății de Chimie, Universitatea din București, afiliat colectivului condus de Prof. Dr. Doc. I. V. Nicolescu. În anul 1967 obține diploma de Doctor în Chimie, iar din anul 1980 a fost Profesor în cadrul aceleiași instituții. În anul 2004 devine Profesor Consultant, iar în anul 2011 Profesor Emerit al Universității din Bucureşti, Facultatea de Chimie, Catedra de Chimie Tehnologică şi Cataliză.

În perioada 1990-2000, dupa revenirea Facultații de Chimie in Universitatea din București Prof. Emerit Dr. Emilian Angelescu a preluat conducerea re-inființatei Catedre de Tehnologie Chimică și Cataliză. În această calitate, efortul principal al Prof. Emerit Dr. Emilian Angelescu a fost orientat spre restructurarea și stabilizarea facultății și catedrei, după desprinderea din Facultatea de Tehnologie Chimică. Disciplina Cataliză și Catalizatori a devenit disciplină generală predată studenților din anul IV. A fost responsabil de introducerea în curiculla universitară a unor noi discipline pentru realizarea specializării prin master în domeniul catalizei.

În perioada 1993-2006 este membru în Comitetul de Conducere al Societății Europene de Cataliză (European Federation of Catalysis Societies). În 1992 se implică în colectivul care
inființează Societatea de Cataliză din România care, în anul următor, este afiliată Societății Europene de Cataliză (EFCATS), și devine primul președinte. Din 1993 până în anul 2000 a editat revista “Progress in Catalysis” cu apariție bianuală în limba engleză. În cadrul Societății de Cataliză a organizat Simpozioanele Naţionale de Cataliză edițiile III-VI.

În anul 1993 participă activ la înființarea Centrului de Cercetări “Catalizatori şi Procese Catalitice” al Universităţii din Bucureşti al cărui director este în perioada 1993-1995 și 1999-2006.

Pe parcursul celor 57 de ani de activitate a condus 12 teze de doctorat, a cooperat, în calitate de consilier şi expert cu unităţi ale industriei chimice (PETROM S. A., ROMPETROL S. A.,
Rafinăriile VEGA, BRAZI, ARPECHIM, DĂRMĂNEŞTI, Combinatul Chimic BORZEŞTI, ONEŞTI, VICTORIA, CRAIOVA) și, de asemenea, a colaborat cu instituții prestigioase internaționale (Université Pierre et Marie Curie – Paris, Franţa; L. V. Pisarzhevskii Institute ofPhysical Chemistry National Academy of Sciences of Ukraine, Kiev, Ukraine; Lisbon Technical University, Grupo de Estudos de Catálise, Lisbon, Portugal).

Prof. Emerit Dr. Emilian Angelescu a fost distins cu premiul “N. Teclu” al Academiei Române (1990), medalia “Meritul Științific”, și diploma de Onoare și medalia “N. Teclu” a Societății de Chimie din România. De asemenea este autorul a nouă titluri de cărți și manuale și nouă brevete de invenție.

 

Requiescat in pace !