IN MEMORIAM Prof. Dr. Alfred SZABO

1936-2020

 

Cadrele didactice din Facultatea de Chimie a Universității din București, anunță cu regret trecerea la cele veșnice a

PROF. Dr. Alfred SZABO,

personalitate marcantă, care a contribuit la dezvoltarea învățământului superior românesc de chimie și la cercetarea în domeniul tehnologiei chimice și catalizei.

Născut pe 16 iulie 1936, Prof. Dr. Alfred Szabo, a absolvit liceul Decebal, Deva, în 1954. Este admis la Facultatea de Chimie, secţia Chimie-fizică, în 1958. După absolvirea facultăţii este angajat la Catedra de Tehnologie Chimică şi Cataliză. In perioada 1971-1974, Prof. Szabo beneficiază de burse de cercetare la Universităţi Europene de top. In 1991 devine profesor la aceeaşi catedră pe care a slujit-o cu devotament până la pensionare, în anul 2001.

Va rămâne în memoria a generaţii de studenţi prin claritatea şi atractivitatea cursurilor de „Principiile catalizei eterogene” (la secţia Chimie), „Mecanismul catalizei eterogene” şi „Criterii de exploatare optimă a catalizatorilor” (la programul de Master Cataliză şi Catalizatori). In sprijinul studenţilor a scris manuale de cataliză şi lucrări de laborator. A dezvoltat cu pasiune domeniul catalizei prin studiile dedicate interpretării mecanismelor reacţiilor de oxidare pe baza proprietăţilor electronice ale materialelor catalitice.

A fost întotdeauna apropiat de colegii de Catedră care îi regretă profund dispariţia.

 

REQUIESCAT IN PACE!