Al IX-lea Simpozion al Societăţii de Cataliză din România

Pentru mai multe detalii accesaţi www.unibuc.ro/Romcat

 


 Sesiunea de comunicări ştiinţifice studenţeşti este organizată de Facultatea de Chimie şi de Asociaţia Studenţilor Chimişti a Universităţii din Bucureşti şi sponsorizată de Rectoratul Universităţii din Bucureşti şi de Cromatec Plus (www.cromatec.ro) dealer exclusiv PerkinElmer în România

 

Participanţi            

 Selecţia participanţilor se va face pâna la data de 8 mai 2009, în cadrul Cercurilor ştiinţifice studenţesti care activează în cadrul catedrelor facultăţii.           

Rezumatele lucrărilor prezentate la sesiunea de comunicări vor fi publicate într-un volum care va fi pus la dispoziţia participanţilor.           

Participanţii sunt rugaţi să transmită, până la data de 8 mai 2009 un rezumat tehnoredactat în limba engleză. Rezumatul se transmite ca fisier ataşat la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; e-mail-ul trimis va avea subiectul de forma:Nume Prenume – secţiunea la care doriţi să participaţi.  

 

Formatul rezumatului

  • format:  A4, maxim o pagina;
  • margini: Top - 1’’, Bottom - 1’’, Left - 1.25”, Right - 1.25’’;
  • font: Times New Roman;
  • titlul lucrării: bold, 16;
  • prenumele şi numele autorilor, fără titluri ştiinţifice sau alte adăugiri, subliniindu-se numele si prenumele autorului care prezinta lucrarea bold, 14;
  • denumirea completa si adresa instituţiei: italic, 14;
  • rezumatul: normal, 14;
  • distanţa între titlul lucrarii şi autori, între denumirea instituţiei şi rezumatul propriu-zis va fi de 2 randuri, iar între autori şi denumirea instituţiei şi în cadrul rezumatului va fi de 1 rand. 

Rezumatele care nu vor respecta aceste indicaţii nu vor fi incluse în volumul de rezumate al sesiunii.           

Lucrările trebuie să aibă avizul scris şi semnat al profesorilor coordonatori. Participanţii sunt rugaţi să depună la secretariatul Facultaţii de Chimie (în atenţia doamnei Cornelia Floroiu-secretar şef) şi rezumatul în fomat tipărit, semnat de către cadrul didactic coordonator.

 

Cele mai bune lucrari vor fi premiate si toţi participanţii vor primi diploma de participare.  

 

Contact: 

Claudiu Dobrinescu, Presedinte ASC-UB Tel.: 0726.119.415 e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Mihaela Mocanu, Coordonator Departament Proiecte Tel.: 0740.764.348 e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Anca Remeş, Departament Proiecte Tel.: 0749.590.860 e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 


 

FACULTATEA DE CHIMIE

 

PROGRAMUL MANIFESTĂRII

 

„Săptămâna porţilor deschise”

(30 martie- 03 aprilie 2009) 

 

Chimist pentru o seară! Experimentează, descoperă şi convinge-te! 

Vei efectua experienţe şi te vei bucura de rezultatele pe care le obţii!

 

Laboratoarele Facultăţii de Chimie situate în sediul din Şoseaua Panduri 90-92 vor fi deschise pentru tine după următorul program:  

Marţi 31 martie 2009 orele 17.00–19.00

Miercuri 01 aprilie 2009 orele 17.00–19.00

Joi 02 aprilie 2009 orele 15.00-18.00

 


 

 

  • Workshop-ul Tinerilor Cercetători - "CERCETAREA INTEGRATĂ A MEDIULUI ŞI DEZVOLTAREA DURABILĂ", Ediţia a VIII-a, 5 decembrie 2008 

Organizatori:

  • Institutul de Geografie al Academiei Române
  • Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Geografie şi Facultatea de Chimie
  • Centrul de Cercetări pentru Protecţia Mediului şi Valorificarea Deşeurilor PROTMED

Acest workshop are ca scop promovarea cercetărilor în domeniul mediului şi realizarea unui dialog activ între studenţi, doctoranzi şi masteranzi din diferite domenii ale cercetării cum sunt: geografie, geologie, ecologie, chimie, biologie, sociologie şi ştiinţele economice.

Informaţii înscrieri
 
Participanţii din partea Facultăţii de Geografie, sunt rugaţi să trimită formularul de înscriere la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., persoană contact:  Loredana Elena Mic sau la Institutul de Geografie din str. Dimitrie Racoviţă, Nr. 12, Sector 2, Bucureşti. Informaţii suplimentare:021/313.59.90.
Participanţii din partea Facultăţii de Chimie, sunt rugaţi să trimită formularul de înscriere la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., persoană contact: Alina Olaru  sau la Centrul de Cercetări pentru Protecţia Mediului şi Valorificarea Deşeurilor - PROTMED din Şos. Panduri, Nr. 90. Pentru informaţii suplimentare puteţi suna la numărul de telefon: 021/410.31.78 int 147.
Vă rugăm să trimiteţi confirmarea participării dumneavoastră până la data de 28 noiembrie 2008, pentru realizarea programului.
Pentru formularele trimise în format electronic prin mail, vă rugăm să cereţi confirmare de primire a mailului pentru a vă asigura că acesta a ajuns la destinatar.
 
 

CONFERINŢA DE ŞTIINŢA MATERIALELOR

prezentată de către Prof. dr. Tamio Endo, Mie University, Japonia

Phase Separation and Magnetostriction in LBMO Thin Films 

Miercuri, 29.10.2008, ora 10:30, Sala de Consiliu a Facultăţii de Chimie, Universitatea Bucureşti, parter, Bd. Regina Elisabeta 4 - 12. 

Conferinţa va fi precedată de o prezentare a Programului de schimb de studenţi organizat la Mie University, Japonia.

 

ROMPHYSCHEM 13: 3 - 5 septembrie 2008 

În perioada 3-5 septembrie 2008 se vor desfăşura lucrările conferinţei internaţionale de Chimie Fizică – ROMPHYSCHEM 13 – la sediul Facultăţii de Chimie, Universitatea din Bucureşti, din Bd. Elisabeta Nr. 4 - 12 .

Conferinţa este organizată de Institutul de Chimie Fizică “Ilie Murgulescu” al Academiei Române, Catedra de Chimie Fizică a Universităţii din Bucureşti, Societatea de Chimie din România şi de Asociaţia ALPHA şi se desfăşoară sub egida Academiei Române. Au fost înscrise 323 lucrări ştiinţifice din care 7 sunt Conferinţe Plenare. Participă 258 specialişti din 18 ţări (Anglia, Azerbaijan, Bulgaria, Cehia, Coreea, Franţa, Grecia, Iran, Maroc, Moldova, Portugalia, România, Serbia, Spania, SUA, Turcia, Ungaria, Vietnam).

 

A II-a ediţie a Simpozionului CHIMIA : PRIETEN sau duşman?!
Facultatea de Chimie organizează, sub egida Rectoratului Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi cu Societatea de Chimie din România, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Inspectoratelor Şcolare Judeţene, a II-a ediţie a Simpozionului CHIMIA : PRIETEN sau duşman?! a cărei fază naţională va avea loc pe 10 mai 2008, ora 9.00 În amfiteatrele din clădirea facultăţii situate în Şoseaua Panduri 90-92.
Cea de-a II-a ediţie se organizează atât pentru elevi, cât şi pentru profesori.

Pentru elevi :
Simpozionul se desfăşoară în două etape:
- etapa I, judeţeană, organizată de către Inspectoratele Şcolare Judeţene şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Această etapă se va finaliza la 31 martie 2008 cu desemnarea participanţilor la faza naţională;
- etapa a II-a, naţională, care va avea loc pe 10 mai ora 9,00 în amfiteatrele Facultăţii de Chimie, Şoseaua Panduri 90-92 cu desemnarea premianţilor.
Lucrările se pot prezenta sub formă de comunicări (timp de expunere maxim 10 minute) sau poster.
Rezumatele comunicărilor se vor transmite comitetului de organizare în perioada 1-14 aprilie:
Persoane de contact: Lect. Dr. Eliza Oprea Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Lect. Dr. Adriana Urda Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Pentru profesori:
Simpozionul se desfăşoară numai la nivel naţional, în paralel cu faza naţională a elevilor, pe 10 mai 2008, la ora 9.00, în amfiteatrele din clădirea facultăţii situată în Şoseaua Panduri 90-92.

Lucrările se vor prezenta sub formă de comunicări (timp de expunere maxim 10 minute).

Rezumatele comunicărilor se vor transmite comitetului de organizare în perioada 17 martie-14 aprilie.

Persoane de contact: Lect. Dr.Irina Zarafu Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
As. Drd. Georgeta Mitran Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
As. Drd. Nicoleta Mihalache Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Toate lucrările care vor fi prezentate la faza naţională se vor publica într-un volum al simpozionului. Rezumatele, de maxim 1 pagină, vor fi transmise în perioada 1-14 aprilie, pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Informaţii despre formatul în care trebuie scris rezumatul găsiţi aici.

Pentru elevii participanţi la faza naţională şi pentru profesorii însoţitori cheltuielile de transport vor fi suportate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

 

Pentru orice informaţie vă rugăm să accesaţi site-ul Facultăţii de Chimie a Universităţii din Bucureşti (www.chimie.unibuc.ro) Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. Tel./Fax 021.4120140.
sau să vă adresaţi cadrelor didactice universitare care fac parte din comitetul de organizare.

 

Workshop-ul Tinerilor Cercetători - "CERCETAREA INTEGRATĂ A MEDIULUI ŞI DEZVOLTAREA DURABILĂ" ~ Ediţia a VII-a, 7 decembrie 2007
Organizatori:

  • Institutul de Geografie al Academiei Române
  • Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Geografie şi Facultatea de Chimie
  • Centrul de Cercetări pentru Protecţia Mediului şi Valorificarea Deşeurilor PROTMED

Acest workshop are ca scop promovarea cercetărilor în domeniul mediului şi realizarea unui dialog activ între studenţi, doctoranzi şi masteranzi din diferite domenii ale cercetării cum sunt: geografie, geologie, ecologie, chimie, biologie, sociologie şi ştiinţele economice.

Informaţii înscrieri
Participanţii din partea Facultăţii de Geografie, sunt rugaţi să trimită formularul de înscriere la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., persoană contact: Loredana Elena Mic sau la Institutul de Geografie din str. Dimitrie Racoviţă, Nr. 12, Sector 2, Bucureşti. Informaţii suplimentare:021/313.59.90.
Participanţii din partea Facultăţii de Chimie, sunt rugaţi să trimită formularul de înscriere la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., persoană contact: Alina Olaru sau la Centrul de Cercetări pentru Protecţia Mediului şi Valorificarea Deşeurilor - PROTMED din Şos. Panduri, Nr. 90. Pentru informaţii suplimentare puteţi suna la numărul de telefon: 021/410.31.78 int 147.
Participanţii din partea Facultăţii de Biologie, sunt rugaţi să trimită formularul de înscriere la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (Roxana Sandu).
Vă rugăm să trimiteţi confirmarea participării dumneavoastră până la data de 26 noiembrie 2007, pentru realizarea programului.
Pentru formularele trimise în format electronic prin mail, vă rugăm să cereţi confirmare de primire a mailului pentru a vă asigura că acesta a ajuns la destinatar.

 

Catedra de Chimie Tehnologică şi Cataliză, Centrul de Cercetări Catalizatori şi Procese Catalitice, Societatea de Cataliză din România organizează în luna iunie 2007 următoarele manifestări ştiinţifice:

International Symposium of the Romanian Catalysis Society, 21-23 iunie, 2007, Bucureşti

 

Informaţii suplimentare: www.romcat2007.122mb.com



Workshop on Past and Present in DeNOx Catalysis: From Molecular Modelling to Chemical Engineering 17-20 Iunie, 2007, Delta Dunării, România

 

Informaţii suplimentare: www.denoxcat2007.122mb.com

 

 

Workshop-ul Tinerilor Cercetători - "CERCETAREA INTEGRATĂ A MEDIULUI ŞI DEZVOLTAREA DURABILĂ" ~ Ediţia a VI-a, 8 decembrie 2006 ~

Organizatori:

  • Institutul de Geografie al Academiei Române
  • Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Geografie şi Facultatea de Chimie
  • Centrul de Cercetări pentru Protecţia Mediului şi Valorificarea Deşeurilor PROTMED

Acest workshop are ca scop promovarea cercetărilor în domeniul mediului şi realizarea unui dialog activ între studenţi, doctoranzi şi masteranzi din diferite domenii ale cercetării cum sunt: geografie, geologie, ecologie, chimie, biologie, sociologie şi ştiinţele economice.

Vă rugăm să trimiteţi formularul de înscriere la adresele Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (Diana Grosu), Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (Grosu Diana) sau la Institutul de Geografie din str. Dimitrie Racoviţă, Nr. 12, Sector 2, Bucureşti. Informaţii suplimentare:021/313.59.90

Participanţii din partea Facultăţii de Chimie, sunt rugaţi să trimită formularul de înscriere la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (Roxana Sandu) sau la Centrul de Cercetări pentru Protecţia Mediului şi Valorificarea Deşeurilor - PROTMED din Şos. Panduri, Nr. 90 . Pentru informaţii suplimentare puteţi suna la numărul de telefon: 021/410.31.78 int 147.

Vă rugăm să trimiteţi confirmarea participării dumneavoastră până la data de 4 decembrie 2006, pentru realizarea programului.

Pentru formularele trimise în format electronic prin mail, vă rugăm să cereţi confirmare de primire a mailului pentru a vă asigura că acesta a ajuns la destinatar.

 



INERT OR NOT INERT? ELECTRON PAIR EFFECTS IN THE COORDINATION CHEMISTRY OF LOW VALENT ORGANOANTIMONY AND -BISMUTH COMPOUNDS

Facultatea de Chimie, Catedra de Chimie Anorganică şi Societatea de Chimie din România vă invită să participaţi la conferinţa

 

INERT OR NOT INERT?
ELECTRON PAIR EFFECTS IN THE COORDINATION CHEMISTRY OF LOW VALENT ORGANOANTIMONY AND   -BISMUTH COMPOUNDS
Prof. Dr. Hans Joachim BREUNIG
Institut fur Anorganische und Physikalische Chemie, Universitat Bremen, GERMANY

 

Conferinţa va avea loc în data de marţi, 26 septembrie 2006, ora 11, sala Dumbrava Roşie, Facultatea de Chimie


Cercetări româneşti la staţia "Emil Racoviţă" din Antarctica de Est

S.C.A.R. organizează conferinţa Cercetări româneşti la staţia "Emil Racoviţă" din Antarctica de Est, prezentată de Dr. Teodor Negoiţă, 7 iunie 2006, ora 14.00, amfiteatrul Grigore Popa.


International Conference on Physical Chemistry Romphyschem -12

"Ilie Murgulescu" Institute of Physical Chemistry - Bucharest
Department of Physical Chemistry, Faculty of Chemistry, Bucharest University
Romanian Chemical Society, Section of Physical Chemistry
organize
International Conference on Physical Chemistry Romphyschem-12, September 6 - 8, 2006, Bucharest - ROMANIA
http://www.icf.ro/romphyschem.html



Cel de-al IV-lea colocviu franco-român de chimie aplicată, CoFrRoCA - 2006

În perioada 28 - 30 iunie 2006 se va desfăşura cel de-al IV-lea colocviu franco - român de chimie aplicată, CoFrRoCA - 2006, ce va avea loc la Clermont - Ferrand, Franţa.
Detalii cu privire la tematica şi programul preliminar al manifestării ştiinţifice la www.ub.ro



Simpozion "Molecular and Supramolecular Chemistry of Multimetallic Systems"

Organizatori:
Prof. Dr. Herbert W. Roesky, Universitatea din Göttingen şi Prof. Dr. Marius Andruh, Universitatea din Bucureşti

Locul de desfăşurare:
Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu, Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei nr.125

Perioada: vineri 26 mai orele 9-13, 15-18; sâmbătă 27 mai orele 9-13

 




Săptămâna catalizei în Universitatea Bucureşti

Catedra de Chimie Tehnologică şi Cataliză, Centrul de Cercetări Catalizatori şi Procese Catalitice, Societatea de Cataliză din România organizează următoarele manifestări ştiinţifice:

2 - 4 Mai 2006
dr. Mugurel Ciubaca de la University of Eindhoven va prezenta cursul cu tema "Cataliză şi Chimie cuantică" pentru studenţii Şcolii doctorale, master şi licenţă.
2 Mai orele 10.00 - 12.00 Şcoala Academică, corp E, etaj 1
3 Mai orele 10.00 - 12.00 Şcoala Academică, corp E, etaj 1
4 Mai orele 11.00 - 13.00 Şcoala Academică, corp E, etaj 1

4 Mai 2005, orele 10.00
Prof. Israer Wachs, Bethlehem University, US
Conferinţa cu titlul "Operando techniques in catalysis"

5 Mai 2006
Workshop-ul cu titlul "Synthesis and Application of New Ligands for Asymmetric Heterogeneous Catalysis"



Chemical Sensors, Biosensors and Immunosensors for Clinical, Food and Environmental Control

Societatea de Chimie Analitică din România vă invită la conferinţa domnului prof. dr. Giuseppe Palleschi de la Universitatea Tor Vergata Roma, Italia,

"Chemical Sensors, Biosensors and Immunosensors for Clinical, Food and Environmental Control"

care va avea loc miercuri 22 martie, orele 14.00 în amfiteatrul "Grigore Popa" al Facultăţii de Chimie.



Conferinţa Internaţională “Studenţi pentru Studenţi”, ediţia a II-a

În perioada 31 martie - 2 aprilie 2006 se va desfăşura ediţia a II-a a Conferinţei Internaţionale "Studenţi pentru studenţi", Universitatea Babeş - Bolyai, Cluj - Napoca. Detalii cu privire la tematica şi programul preliminar al manifestării ştiinţifice la http://chem.ubbcluj.ro/~studentipentrustudenti/



Workshop-ul Tinerilor Cercetători - “CERCETAREA INTEGRATĂ A MEDIULUI ŞI DEZVOLTAREA DURABILĂ", a V-a ediţie

Organizatori: Institutul de Geografie al Academiei Române, Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Geografie şi Facultatea de Chimie, Centrul de Cercetări pentru Protecţia Mediului şi Valorificarea Deşeurilor (PROTMED)
Data desfăşurării: 9 decembrie 2005
Data limită pentru înscriere: 1 decembrie 2005



Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători 2005, Chişinău, 11 noiembrie 2005

Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători 2005, 11 noiembrie 2005, Chişinău, Institutul de Chimie, (str. Academiei 3).
Scopul conferinţei este crearea şi menţinerea unui cadru potrivit pentru promovarea şi afirmarea tinerilor cercetători.

Conferinţa va cuprinde următoarele secţiuni:
- Biologie, Chimie şi Ecologie;
- Fizică, Matematică şi Informatică;
- Ştiinţe Socio-umane.

Lucrările trebuie să fie însoţite de recenzie, care poate fi scanată şi ataşată la rezumatul electronic. Vor fi acceptate numai tezele care corespund cerinţelor înaintate. Doritorii de a participa la conferinţă sunt rugaţi să expedieze tezele şi recenziile pe adresa e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la secretariatul conferinţei pe adresa: of. 134, str. Academiei 1, Chişinău, 2028, Moldova, până la data de 21 Octombrie 2005.

Informaţii suplimentare la http://www.pro-science.asm.md/Files/aviz_CITC2005.pdf.

Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Chimie anunţă conferinţa profesorului Masahiro Yamashita, Tohoku University & CREST(JST), Japonia, cu titlul:

"Nano-sciences of Advanced Metal Complexes: Single-Chain Quantum Magnets and Gigantic Optical Nonlinearity of Nano-Wire Metal Complexes."

ce va avea loc marţi, 18 octombrie 2005 în amfiteatrul “I. G. Murgulescu”, etajul II, clădirea Universităţii, la orele 16.00 şi se va adresa tuturor studenţilor şi cadrelor didactice din specializările chimie anorganică, fizică, chimie-fizică, ştiinţa materialelor.

Domeniul nano-ştiinţelor a atras recent atenţia prin proprietăţi fizice şi chimice interesante datorate efectelor cuantice şi de ne-liniaritate ce apar în sisteme cu dimensiuni nanometrice (1~100nm), eforturi considerabile îndreptându-se acum către obţinerea unor materiale avansate.

Una dintre direcţiile de cercetare ale grupului profesorului Yamashita, (abordată prin implicarea unor membri ai catedrei de Chimie Anorganică în proiecte comune, lect. dr. Marilena Ferbinteanu Cimpoesu) urmăreşte reducerea dimensiunilor unităţilor magnetice în dispozitivele de stocare a informaţiilor şi creşterea capacităţii de stocare. Variate metode fizice au fost folosite în timp pentru prepararea compuşilor reprezentând un singur domeniu magnetic, dar o revitalizare a acestui domeniu s-a datorat obţinerii de clusteri magnetici cu nuclearitate mare, cunoscuţi ca magneţi mono-moleculari (SMM-Single Molecule Magnets) ce prezintă abilitatea de a se comporta ca un magnet clasic la scală moleculară. Trecerea către scala nanometrică s-a făcut prin obţinerea unor sisteme magnetice extinse, cu dimensionalitate controlată, concretizate deja în magneţii moleculari monodimensionali (SCM-Single Chain Magnet) cu spin înalt, puternică anizotropie uniaxială şi relaxare lentă a magnetizării, ce se comportă ca un cuanto-magnet la scală nano.

O altă direcţie de interes în tehnologiile optice moderne abordate de către acelaşi grup japonez de cercetare o reprezintă obţinerea de materiale optice neliniare (NLO-Non-liniar optic materials) cu o largă susceptibilitate ne-liniară de ordin trei indispensabilă dispozitivelor optice, deoarece magnitudinea acestei mărimi domină performanţele dispozitivelor proiectate. O strategie în obţinerea acestor materiale este explorarea sistemelor monodimensionale (quantum wires), în care mobilitatea cuantică electron-gol în spaţiul monodimensional poate duce la creşterea acestei mărimi. Rezultatele obţinute în domeniul izolatorilor 1D-Mott recomandă aceste sisteme ca puternici candidaţi pentru viitoare materiale NLO.

Profesorul Masahiro Yamashita, laureat al Premiului Societăţii de Chimie din Japonia (2005) va prezenta rezultatele obţinute în grupul său de la Tokyo Metropolitan University şi Tohoku University, în domeniul magneţilor moleculari monodimensionali (SCM) şi ai complecşilor de Ni(III) monodimensionali (nano-wire) cu un gigantic efect de optică ne-liniară de ordin trei şi o puternică corelare electronică.

1) H. Okamoto, M. Yamashita et al., Nature, 405, 929(2000).
2) S. Takaishi, M. Yamashita, et al., Angew. Chem. Int Ed., 357, 1619(2004).
3) M. Ferbinteanu, H. Miyasaka, M. Yamashita et al. J. Am. Chem. Soc., 127, 3090(2005).


    Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie - ICECHIM organizează Expoziţia şi Simpozionul

PRIORITĂŢILE CHIMIEI PENTRU O DEZVOLTARE DURABILĂ

 

    Evenimentul ştiinţific se va desfăşura în perioada 20 - 21 octombrie 2005 la ICECHIM, Splaiul Independenţei nr. 202 Bucureşti.

    Simpozionul are în vedere domeniile prioritare ale tematicii de cercetare a Uniunii Europene PC-6, cu impact asupra dezvoltării economiei naţionale şi a integrării României în Uniunea Europeană:
    - Ştiinţa vieţii, genomică şi biotehnologii pentru sănătate;
    - Nanotehnologii, nanoştiinţe şi materiale multifuncţionale;
    - Dezvoltare durabilă, schimbări globale şi ecosisteme.

    Simpozionul se va desfăşura pe următoarele secţiuni:
    1. Bioresurse şi biomateriale
    2. Protecţia şi ingineria mediului
    3. Materiale multifuncţionale şi nanocompozite
    4. Chimia medicală şi terapeutică

    Participarea la Simpozion este gratuită!

 

SALONUL CERCETĂRII 2005

 

    Sub egida Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică - ANCS prin Direcţia Transfer Tehnologic şi Infrastructuri, organizează Expoziţia realizărilor cercetării româneşti - "SALONUL CERCETĂRII - 2005", eveniment care se va desfăşura în Complexul Expoziţional ROMEXPO în perioada 4-8 Octombrie 2005.
    Organizată în aceeaşi perioadă cu târgul Tehnic Internaţional Bucureşti - TIB, manifestarea va beneficia de suportul logistic al acestuia, în special de mediatizarea susţinută şi de numărul mare de vizitatori, devenind în acest fel un loc tot mai cunoscut pentru contacte profesionale şi de afaceri. În 2004, la TIB au participat 1055 firme din 26 de ţări, participarea străină reprezentând 39% din totalul expozanţilor. Manifestările au fost vizitate de peste 26.000 persoane.
    Expoziţia se va bucura în acest context de prezenţa unui numeros public: specialişti în domeniu, reprezentanţii unor mari firme producătoare şi comerciale, potenţiali beneficiari ai produselor de concepţie românească, cadre didactice, studenţi la specializările de profil, reprezentanţi ai mass-media, constituindu-se în mediul ideal de promovare a inteligenţei tehnice româneşti în competiţia naţională şi internaţională.
    Pe perioada menţionată se vor desfăşura o serie de conferinţe, work-shop-uri, mese rotunde şi prezentări de afaceri (brokerage events) care vor oferi participanţilor posibilitatea exprimării unor puncte de vedere cu privire la valorificarea superioară a rezultatelor activităţii de cercetare.


3rd BLACK SEA BASIN CONFERENCE ON ANALYTICAL CHEMISTRY (3rd BBCAC), Constanţa - România, 12-14 September 2005
As in the 1st BBCAC held in 11-15 September 2001, Odessa, Ukraine and the 2nd BBCAC held in 14-17 September 2003, Sile-Istambul, Turkey, the program will comprise:
- Comprehensive Scientific Program will include: plenary lectures, keynotes, oral presentations and posters.
- Social Program
- Program for Accompanying Person
Exhibition for Chemicals, Instruments and Books
TOPICS
The 3rd BBCAC Conference is an interdisciplinary event to present all aspects ofAnalytical Chemistry. The main topics of the conference are:
1. Marine atmospheric and water environment: modeling, monitoring and assessment;
2. Metals and metal compounds in environment and life;
3. Chemistry and fate of organic pollutants;
4. Chemical and biological techniques in environmental analysis;
5. Separation methods. Applicability in environmental analysis;
6. Bologna process: is it a "new-fashioned" or a real necessity?
A special session dedicated to oil products pollution of marine environment will be organized.
The web address of 3BBCAC is:
http://www.univ-ovidius.ro/faculties/phys_chem_petr/3bbcac/index.php


Workshop "Nano-oxizi in cataliza" - 24.06.2005, ora 10.00, Amfiteatrul P2, Facultatea de Chimie, Panduri 90-92, Bucureşti

Organizator: Societatea de Cataliză din România

Program
- Tehnici de preparare a catalizatorilor oxidici cu structuri nano, Victoria Parvulescu, Institutul de Chimie Fizică al Academiei Române
- Determinarea structurii materialelor oxidice prin metode spectroscopice. Rolul acestor determinări în prepararea catalizatorilor prin metode de design experimental, Ligia Frunza, INCDFM
- Utilizarea spectroscopiei Mossbaue pentru evidenţierea structurilor nano prin experimente ex-situ şi in-situ, George Filoti, INCDFM
- Reacţii de oxidare utilizând catalizator oxid cu structuri nano, Vasile Parvulescu, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Chimie


Al VIII - lea Simpozion de Chimia Coloizilor şi Suprafeţelor, 3 - 5 iunie 2005, Galaţi, România

organizat de către:
- Catedra de Chimie Fizică, Facultatea de Chimie, Universitatea din Bucureşti
- Facultatea de Ştiinţe, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi
- Societatea de Chimie din România
- Asociaţia Română de Ştiinţa Chimiei Coloidale şi Suprafeţelor

Secretar ştiinţific: Prof. Dr. Mihaela Olteanu, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Chimie, Catedra de Chimie Fizică
e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.