IN MEMORIAM 

Prof. dr. doc. Tatiana ONCESCU

1925 – 2023

 

         Doamna Prof. dr. doc. Tatiana Oncescu şi-a început activitatea didactică și științifică în 1950 în cadrul Catedrei de Chimie Fizică din Facultatea de Chimie.

            Cariera didactică și științifică, desfăşurată de-a lungul a 55 de ani de activitate, se împletește cu istoricul dezvoltării Chimiei Fizice în Universitatea din București, sub nemijlocita îndrumare a acad. prof. dr. I.G. Murgulescu. Domnia sa este ințiatorul mai multor direcţii de cercetare în catedră, printre care: cinetica reacţiilor rapide, domeniu pentru care s-a specializat la Göttingen lucrând cu Prof. M. Eigen, laureat al premiului Nobel, inițiatorul acestor tehnici şi fotochimia proceselor cu transfer de electron vizând descompunerea fotosensibilizată a apei cu producere de H2 în perspectiva utilizării energiei solare. Domnia sa a iniţiat în Catedra de Chimie Fizică o serie de colaborări internaţionale pe parcursul mai multor decenii, dintre care menţionăm colaborarea cu Prof. L. De Mayer de la Institutul Max-Planck de Biochimie Fizică din Göttingen, Germania (1977-1999) şi colaborarea cu Prof. J.R. Bolton de la Western University of Ontario, Canada (1996- 2000).

            Activitatea ştiinţifică bogată si variată a fost răsplatită cu mai multe distincţii: premiul Ministerului Educaţiei şi Învăţământului pentru cercetare în 1959, 1961 şi 1964, premiul Academiei Române "Gh. Spacu" în1985. Laborioasa activitate de cercetare a impus-o şi pe plan internațional, fiind membră a unor organizaţii stiintifice: The New York Academy of Science şi European Photochemistry Association (EPA).

            Va rӑmâne veşnic în amintirea colegilor ca o persoanӑ dinamicӑ, plinӑ de optimism şi eleganţӑ!

 

Dumnezeu s-o odihnească în pace!